Minister Dekker probeert AVG-stress weg te nemen

Bericht geschreven op: donderdag 29 maart 2018

Vanaf 25 mei zijn nieuwe Europese privacyregels van kracht. Diverse Kamerleden vrezen dat welwillende organisaties zwaar worden bestraft. Volgens minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming richt toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich de eerste maanden vooral op voorlichting, maar uitsluitsel kon hij niet geven.

Ongeruste Kamerleden
Dekker reageerde volgens het Financieele Dagblad donderdag tijdens een debat over de nieuwe regels op ongeruste Kamerleden die stelden dat het niet eerlijk zou zijn wanneer organisaties na 25 mei direct zwaar bestraft zouden worden, omdat er nog veel onduidelijk is over de regels. Volgens Dekker heeft de voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen aangegeven dat dat de nadruk ligt op het informeren van organisaties en ‘niet 'op het beboeten van de korfbalvereniging als de welwillendheid er is om aan de regels te voldoen'.

Geen toezeggingen
De AP mag boetes opleggen die kunnen oplopen tot 20 miljoen, of 4 procent van de jaaromzet van een bedrijf of organisatie. Dekker kon geen harde toezeggingen doen, wel gaf hij aan organisaties met zaken waarbij het ‘evident’ is dat er iets verkeerd gaat mogelijk als eerste beboet worden.

Register bijhouden
De Kamerleden maken zich met name zorgen over kleinere bedrijven, sportclubs en scholen. Ook zij moeten onder meer een register bijhouden van de persoonsgegevens die ze verwerken. Voor gemeenten gaan er ook nieuwe regels gelden. Zij zijn onder meer verplicht om een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen en hun persoonsgegevensverwerking in kaart te brengen.

« Ga terug naar het nieuwsoverzicht